Festival ukončil Čechomor

Festival ukončil Čechomor

10. 5. 2011 - Jan Louka, DiS.
Velká zatěžkávací zkouška pro majitele i kino Panorama skončila a prověřila, že festival může dostat nový mezinárodní rozměr.

Ten nastal v souvislosti s historicky prvním ukončením festivalu mimo území pořádající německé strany. V praxi se tak ukázalo, že se již nejedná „jen“ o promítání soutěžních snímků ze třech zemí, ale že každá ze soutěžních zemí může do festivalu vnést další spolupráci. Je proto rozhodně dobře, že se do festivalu mohlo zapojit i naše město. Co se týká návštěvnosti, lze říci, že zájem o festivalové projekce nebyl příliš velký, je však potěšující, že byl podstatně větší, než-li v minulém, sedmém ročníku. I přesto byl o festival větší zájem ze strany zahraničních návštěvníků, především z německé strany, ale i z Polska. Novinkou byla návštěva řady tvůrců v kině Panorama, kteří se přišli podívat na vlastní snímek na velkém plátně. Kvalitní projekce v tak velkém rozlišení totiž není běžně k dispozici.
Jako celý festival, i závěrečný večer proběhl za velké účasti zahraničních návštěvníků, kterých byla v sálu Centra Pamorama odhadem polovina z přítomných. Jelikož bylo vyhodnocení v režii německých pořadatelů, tlumočnické zařízení v první třetině programu potřebovali především čeští diváci. Během vyhodnocení a mezi projekcemi krátkých snímků z workshopů divákům večer zpříjemnil pěvecký sbor z Gymnázia Rumburk. Při následné projekci nového českého filmu Czech made man, která byla doplněna o simultánní překlad do německého a polského jazyka si diváci mezi sebou rychle vyměnili tlumočnické zařízení. Po krátké přestávce s občerstvením vystoupila skupina Čechomor, která po pár písních strhla všechny diváky nejen do spontánního potlesku a pohupování, některé dokonce ke zpěvu i k tanci. 
Celý festival prokázal, že díky rychle se rozvíjející spolupráci v rámci trojzemí lze podobné akce dělat nejen bez ohledu na státní hranice, ale i rozlišnost jazyků. Je předpoklad, že nastalá spolupráce kina Panorama bude pokračovat i v příštím roce, a tak se máme opět na co těšit.
JS

Fotogalerie Michala Šafuse

Diskusní fórum bylo uzavřeno, už není možné přidávat příspěvky!
 
Diskusní fórum
K této stránce neexistuje žádná otázka / připomínka.